Придбайте свій власний глюкометр
Цукровий діабет – не вирок
Мережі аптек, в яких Ви можете придбати наші товари
Безкоштовна доставка на всі продукти
Поняття «солодощі» - надзвичайно різноманітне. Сюди належать і звичайний цукор, і мед, і багаті глюкозою та фруктозою фрукти, солодкі напої, соки, компоти, варення, кондитерські вироби (торти, печиво, кекси, креми, тістечка), йогурти, солодкі сирки, морозиво та різноманітні цукерки. Одні солодощі містять у собі жири (до прикладу, креми, сирки та шоколадні цукерки), інші ж вважаються виробами із борошна (торти та тістечка), третю групу готують із фруктів (варення, соки, компот, лимонад), а четверті – просто фрукти та ягоди в натуральному вигляді (виноград чи вишня). Що ж спільного між тістечками, Кока-Колою та виноградом?
А спільне тут те, що ці продукти мають підвищений вміст цукру у вигляді глюкози та сахарози, тобто таких вуглеводів, котрі засвоюються організмом із надзвичайною швидкістю та потрапляють в кров протягом 3-5 хвилин. Важкі вуглеводи, як зазначалось вище, повинні спочатку розщепитись до простих під дією шлункового соку. Як наслідок, вони засвоюються повільніше та із різною швидкістю для різних видів продуктів.
Продукти із простими вуглеводами (простіше кажучи, «солодощі») діабетикам взагалі не рекомендуються. Але це обмеження пов’язане не із високим вмістом цукру в продукті, а із тим, що у ньому міститься, так званний, «миттєвий» цукор, котрий надзвичайно швидко підвищує рівень глюкози в крові. Таке обмеження поширюється як на діабетиків 1-го типу, так і на діабетиків 2-го типу.
Точніше кажучи, замінники сахарози чи харчового цукру – це речовини із солодким присмаком, котрі в організмі не перетворюються у глюкозу чи перетворюються повільніше, ніж сахароза. Таким чином, цукрозамінники можна використовувати для приготування солодких діабетичних напоїв, цукерок, печива, тортів, компотів, варення, йогуртів чи тому подібне.
Цукрозамінники можна поділити на три групи:
Нормою вживання ксиліта та сорбіта вважається 30 г на день (двома чи трьома порціями). Якщо вживати більше, то це може не лише вплинути на глюкозу в крові, а також призвести до неприємних побічних ефектів (понос чи набряк живота). Ксиліт та сорбіт дуже добре підходять для заміни звичайного цукру, якщо ви маєте намір приготувати діабетичні солодощі.
На відмінну від багатоатомних цукроспиртів, будь-які підсолоджувачі не підвищують рівень глюкози в крові, мають нульову калорійність та у безліч разів солодші за цукор, що є безперечною перевагою підсолоджувачів. Але, на жаль, їх важче застосовувати в кулінарії, чим вони «програють» ксиліту та сорбіту.
2013-06-01