Придбайте свій власний глюкометр

Цукровий діабет – не вирок

Мережі аптек, в яких Ви можете придбати наші товари

Безкоштовна доставка на всі продукти

Безкоштовна гаряча лінія: 0800 303 302
Де купити

(немає товарів)
Харчові волокна та їх цінність

Харчові волокна та їх цінність

У харчах, що ми споживаємо, є не лише поживні речовини, а й та частина, що отримала назву ‛баласт“. За попередніми дослідженнями та висновками, ці складові харчових продуктів організмом не засвоюються. Речовини баласту є клітковиною або харчовими волокнами. Поділяються на жорсткі: целюлоза та геміцелюлоза. Вони не розчиняються у воді та не набухають у кишечнику. Друга група харчових волокон – камеді та пектини, вони здатні розбухати під впливом травних соків, збільшуючи об’єм хімусу (кишкового вмісту). Біологічна цінність харчових волокон зводиться до наступного. Коли харчовий вміст у кишках перемішується з травними соками, то харчові волокна створюють своєрідний каркас. Внаслідок цього перетравлювання їжі у кишці відбувається рівномірно та майже повністю. За цього їжа, надто вуглеводиста, перетравлюється повільно, відповідно повільно всмоктується глюкоза у кров. Не створюється умов для швидкого підйому вмісту глюкози у крові. Не зростає вибухоподібно, а повільно та рівномірно. Отже, перший висновок, який можна зробити стосовно споживання вуглеводистої їжі – її потрібно споживати разом з продуктами, багатими на харчові волокна. Як ми вже зрозуміли, харчові волокна не піддаються впливу травних соків людини. Але вони не можуть встояти від впливу ферментів кишкової мікрофлори. У товстій кишці здійснюється перетравлювання більшої частини харчових волокон. Внаслідок цього добре почувається кишкова мікрофлора, утворюються вітаміни, коротко ланкові жирні кислоти. Ці кислоти споживаються не лише мікроорганізмами, а й клітинами кишкової стінки (колоноцитами). Колоноцити збагачуються енергією та активно виділяють слиз. Стінка кишки стає ковзкою, калові маси легко, вільно й безперешкодно проходять. Завдяки цьому попереджається можливість виникнення закрепів. У хворих за некомпенсованого діабету часто виникає феномен ‛сухої кишки“. Колоноцити виділяють мало слизу, кишка стає шорсткою, переміщення калових мас по ній утруднюється. Виникає закреп. Складові харчових волокон : пектин та камеді – здатні поглинати воду, що стає причиною збільшення їх об’єму та розбухання кишкового вмісту. Механічно подразнюється кишка, посилюється скорочення кишок та пришвидшується просування кишкового вмісту. Через здатність до поглинання харчові воловна слугують ‛віником“ кишечника. Вони поглинають холестерин, той , що надійшов з їжею, і той, що потрапив до кишок з жовчю. Поглинуті холестерин та жовчні кислоти не можуть всмоктатися зворотно та виводяться зовні. А у крові зменшується вміст холестерину та унеможливлюється утворення каменів у жовчному міхурі. Харчові волокна здатні також поглинати чужорідні та шкідливі для людини речовини (ксенобіотики), зокрема нітрозаміни, які утворюються під час смаження їжі. Завдяки цьому применшується вірогідність раку кишечника. Отже, протипухлинна дія також властива харчовим волокнам. Джерело харчових волокон у нашому харчуванні – переважно овочі. Отож, впевнившись у значній користі та необхідності споживання овочів слід негайно ж включити їх як один х основних складових вашого раціону.

поради

Товари для здоров‘я


Товари


Хіт продажів


Виробники