Придбайте свій власний глюкометр

Цукровий діабет – не вирок

Мережі аптек, в яких Ви можете придбати наші товари

Безкоштовна доставка на всі продукти

Безкоштовна гаряча лінія: 0800 303 302
Де купити

(немає товарів)
Фрукти, ягоди та овочі при діабеті

Фрукти, ягоди та овочі при діабеті

Перш за все, варто сказати, що фрукти одного сімейства, але різних сортів діють на організм людини абсолютно однаково. Що мається на увазі? А те, що однакові у вазі солодке на кисле яблуко так само однаково підвищують рівень цукру в крові.

Другий міф стосується того, що фруктовий цукор (фруктоза)  начебто є таким замінником глюкози та сахарози, який не підвищує рівень цукру або ж підвищує його дуже повільно. Насправді ж це не так, адже фруктоза засмоктується нашим організмом досить-таки швидко.

Висновок із вищесказаного наступний: усі фрукти, навіть ті, які дозволені діабетикам, містять у собі «швидкий» цукор.

Отже, виноград, у якому міститься чиста глюкоза, можна споживати у кількості 4-5 ягідок. Але, частіше, він використовується для купірування  гіпоглікемії. Для людей, котрі хворі цукровим діабетом, не бажаними є фрукти, які містять велику кількість фруктози. До них відносяться хурма та інжир. Також не варто вживати сухофрукти: родзинки, чорнослив, курага. Хоча, з іншого боку, усі ці сухофрукти формально перераховуються у хлібні одиниці (про них ми писали дещо раніше). У такому випадку 20г сухофруктів дорівнюють 1 ХО (хлібній одиниці). Та, все ж таки, краще замінити 4-5 штук кураги яблуком або грейпфрутом – це набагато корисніше, оскільки у свіжих фруктах міститься більше вітаміні, ніж у сушених.

Асортимент фруктів та ягід, котрі дозволені діабетикам досить-таки широкий. Серед них: яблука, груші, цитрусові, кавун, диня, абрикоси, персики, сливи, гранати, манго, вишня, черешня, полуниця, персики, смородина тощо.

Менш бажаними (але допустимими) є банани та ананаси. Фруктова порція ні в якому разі не повинна перевищувати 2 ХО в день. Більше того, її потрібно ділити на дві частини. До прикладу, з’їсти яблуко  в обід, а грейпфрут – ближче до вечері. Не варто замінювати яблуком стакан молока чи бутерброд перед сном, адже цукор швидко підіймається, після чого – спадає. Як наслідок, о четвертій ночі ви можете відчути ознаки гіпоглікемії. 

Фруктові соки із цукром, безумовно, не є бажаними (окрім випадків купірування гіпоглікемі). Нагадаємо, що соки, котрі сьогодні знаходяться у продажі є з цукром та без, себто «натуральні». Та саме натуральні соки містять фруктозу, але не містять клітковини, яка є у свіжих яблуках чи апельсинах. Клітковина сповільнюю всмоктування, а її відсутність призводить до того, що «швидкий» цукор натуральних фруктів в соках стає майже «миттєвим».

ОВОЧІ

Овочі – є однією із найважливіших частин меню для діабетиків, адже вони майже не містять ні вуглеводів, ні жирів, зате, вони надзвичайно агаті клітковиною. Хоча, існують окремі види овочів, котрі містять досить-таки багато вуглеводів. До таких овочів, перш за все, варто віднести картоплю, яка містить крохмал. Тим, хто хворий цукровим діабетом вживати картоплю можна, але при умові, що одна невелика варена картоплина дорівнює 1 ХО. Нагадаємо, що ці картоплини – невеликі, дещо більше за велике куряче яйце. Картопля, взагалі, містить у собі майже «швидкий» цукор. Чому майже? Він не такий «швидкий», як у яблуці, але підвищує рівень глюкози у крові швидше, аніж чорний хліб.  Ця «швидкість» залежить від консистенції продукту: варена картопл підвищує цукор повільніше, ніж картопляне пюре.

Окрім картоплі необхідно перераховувати у хлібні одиниці кукурудзу, котра також містить крохмал (160г = 1 ХО) та бобові (квасолю, горох), якщо ви споживаєте їх у великій кількості (5-7 столових ложок вареного продукту на порцію).

У перерахуванні не потребують: капуста усіх видів, морква, редиска, редька, помідори, огірки, кабачки, баклажани, зелена та ріпчаста цибуля, салат, зелень (петрушка, укроп та ін..) Також без обмежень (у розумних кількостях) дозволено споживати гриби та сою, які містять у собі рослинний білок.  Рослинні жири (олія) не враховуються; можна не враховувати також горіхи та зернята, якщо в споживаєте їх у кількості до п’яти грам (за вагою чистих плодів без скорлупи).

Зауважте, що буряк та морква дещо солодко ват, але їх можна споживати, яактично, без обмежень, оскільки у них багато клітковини – більше, аніж в яблуці, м’якоть котрого більш соковита. Але, якщо ви приготуєте натуральний моркв’яний  сік, звичайно, без домішку цукру, то його, на відмінну від цілої морквини чи на натертої на терці, обов’язково потрібно перераховувати у хлібні одиниці (1/2 стакану = 1 ХО).


поради

Товари для здоров‘я


Товари


Хіт продажів


Виробники